Karácsonyi relaxációs mese – nemcsak gyerekeknek!

2021.12.05 | Nő is vagyok

Judit munkásságát, szakmai életútját a Nő is vagyok rovatban mutattuk be hónapokkal ezelőtt. Megismerhettük a jógához fűződő kapcsolatát, hogyan jutott el a jógáik, a családjáról is esett szó, 4 csodálatos gyerkőcöt nevelnek. Folyamatosan követem a posztjait, elgondolkodtató, mélyreható, testnek-léleknek egyaránt fontos  gondolatokat tartalmaznak, melyek segítenek mélyre ásni, más szemmel látni, hálát adni.

A következőkben Judittal beszélgetünk, olvassátok szeretettel.

PMOm: December 1-én került fel a Mama Manisha csatornádra a gyerekeknek szóló Karácsonyi mese ennek kapcsán ötlött fel bennem, hogy hogyan is készülnek ezek a mesék. Megmondom őszintén, hogy szeretem ahogy a történeteket, ezeket a relaxációs meséket részletesen elmeséled, a hallgató érzi, hogy ott van, látja maga előtt  azt a csodavilágot amit teremtesz. Minden meséd nagy hatással van rám, a karácsonyi meséd engem elvarázsolt, csodálatos, ilyenkor decemberben kicsit érzékenyebbek az emberek, fogékonyabbak a varázslatra, keresik és talán könnyebben megtalálják a belső békét, könnyebben csendesitik le az elméjüket. Mesélj nekünk egy kicsit hogyan inspirálódsz, hogyan születnek a mesék?  

Judit: Amikor a nagyfiunk megszületett, az első perctől meséltünk. Könyvekből, fejből egyaránt. Meséltünk a napunkról, beszélgettünk róla, és jöttek a gyerekkori történetek. Azokat nagyon szeretik a gyerekek. Nekem meg egészen precíz az adathordozóm, rengeteg emlékem van, amit elmesélhetek nekik. A könyvtárazós napok is lázba tudják hozni a srácokat. Amikor kikölcsönzünk harminc könyvet, és hazaérünk, akkor beáll a csend, és mindenki gőzerővel olvas vagy nézeget. Barnus már 10 hónaposan beiratkozott, és már akkor több mint fél órákat töltött nézegetéssel. Ez egészen elképesztő volt. Azóta a nagyok már tíz és nyolc évesek- több ezer oldalnyi olvasmányélménnyel. Minden este mesélünk, ez nálunk alapvető szükséglet. Aztán egyszer csak jött egy komolyabb, hónapokon át tartó fejből mese. Ebből az elkészült könyv már a nyomdában van. Jövő év elején remélhetőleg már a kezünkben tarthatjuk. Az egész család úgy érzi, hogy ezek a mi történeteink. Mindenki munkája benne van. Ha más nem, a türelmüké és a támogatásuké mindenképpen. És azóta már több meseregény készen van fejben, a következő pedig már szövegben is hamarosan. 

De hogy honnan jön? Természetesen a Nagy Meseszövőtől. Tőle kapom a meséket, hogy minél több gyereknek elmeséljem őket, és segítsem őket egészséges, nyugodt és spirituális felnőtté válni. Ez a küldetésem. Róla majd a második könyvünkben fogok részletesen beszámolni.  Ha csendben maradok, és jelen vagyok, úgy igazán a most-ban, akkor már önti is rám a történeteket. Ez megtörténik az erdőben, babakocsi-tologatás közben, ha belepuszilok a ragyogó kis hajacskákba, bármikor, amikor közel vagyok a lelkemhez. Néha elő kell kapnom a jegyzetfüzetemet, mert annyira jönnek az ötletek. 🙂 

PMOm: Hogy jött a mese a jóga mellé?

Judit: Amikor a jógaoktatói képzésre jártam, akkor tudtam, hogy majd nekem is prezentálnom kell egy relaxációt. Ebben az időben Barnus óvodás volt, és néha annyira kialudta magát az oviban, hogy esténként küzdöttünk a fektetéssel. Nekem csak ilyenkor akadt lehetőségem jógázni, és ő ezt ki is használta. Gyakran aludt el a jóga matracom mellett. Megnyugtatta az az az energia. Egyszer azt mondta, hogy ő is relaxálni szeretne, hogy jobban aludjon. Ekkor született meg a legelső relax mese. Ez a kirándulás a csakramezőkön. Ez még amúgy inkább felnőttes, de Barnusnak nagyon bejött. Aztán az oktató képzésen is elmeséltem, és a felnőttek is szerették. Utána pedig egyszeriben ömleni kezdtek a meseötletek. Főleg akkor, amikor várandós lettem Almácskával. És a Meseszövő ebbe az irányba terelget. A mese és a jóga tehát tökéletes harmóniában vannak egymással. 

És hát valljuk be, négy gyerekkel, mindig van egy-egy megoldandó élethelyzet, amihez a legjobb út nem a “százszor megmondtam már”, hanem a játék és/ vagy a mese. 

PMOm: Hogyan fogadják a gyerekeid ezeket a meséket?

Judit: Nagyon szeretik! Tudják, hogy ha valamiért nem volt időnk mesélni, akkor még mindig van egy b terv. Ha pedig készen van egy új mese, akkor csak úgy repesztenek este lefeküdni. Regő kb. két perc alatt szokott elaludni. A múltkorában ő is túlaludta magát az oviban, és mondtam, hogy menjen, feküdjön le, hallgathat mesét. Nem különösebben érdekelte. Kicsit csalódott is voltam, hogy őt nem kapták el a történetek. Aztán ezen az estén felmentem, hogy elvegyem mellőle a telefont, mikor végeztem a házimunkával,  és még ébren volt. Azt mondta: Anya, bazi jók a meséid, már vagy négyet meghallgattam! – Ekkor jöttem rá, hogy igazából azzal volt a gond, hogy ő még egyet sem hallgatott addig végig. 🙂 Azóta ő is lelkes rajongó. A reggeli ébresztős mesét neki írtam, mert rengeteget kínlódtunk az indulással. Amikor először hallgatták, és eljött az öltözés ideje, mint egy veszett elefántcsorda, úgy rohantak a szekrényekhez. 🙂 Ezek azért megmelengetik a szívemet. 

PMOm: Mikor veszed fel, milyen körülmények között, a gyerekek mellett eléggé zsúfoltak lehetnék a napjaid?

Judit: Ez általában úgy történik, mint ahogy mondtam, hogy megvan a mese lényege, az érzése, az Aranymorzsa. Innen kapta a nevét a lovacska. Szóval, ez egy érzés, hogy születőben van egy mese. Aztán napok telnek el úgy, hogy nem tudok leülni írni, így mire oda jutok, akkor egy nagy lélegzetvétellel érkezik a mese. Nincs gondolkozás, szerkesztgetés, csak így kibuggyan. Bár most a karácsonyi mesénél ez nem sikerült, mert Móci nagyon nyugtalanul aludt, és többször is félbe kellett hagynom. Hogy mikor van idő? Amikor Alma alszik egy kicsit délben, vagy elmennek a gyerekek játszótérre Apával, vagy csak egy kicsit szellőzni az udvarra. Este, ha sikerül még ébren maradnom. Minden szabad öt percemben ezzel foglalkozom, és a prioritáslistámon minden más előtt foglal helyett. Tehát nincs szabadidő. Sokszor még a házból sem jutok ki napokig, de úgy érzem, megéri. Nyomtuk a homeschooling-ban házi írás közben, tényleg minden lehetőséget megragadok. Amikor más olvas egy könyvet, megnéz egy filmet, vagy kinek mi a kikapcsolódása, én olyankor írok vagy a videókat szerkesztem. Számomra ez a szolgálat csodálatos. 

PMOm: Jellemzően mely korosztálynak szólnak a mesék? Kiket köt le leginkább?

Judit: Úgy vélem, hogy a mese mindenkié. Akár felnőttként is jól eshet mesét hallgatni, de ha meg kell határozni, akkor óvodás kortól serdülőkorig nyugodtan lehet őket hallgatni. 

PMOm: Milyen visszajelzéseket kapsz? Kik hallgatnak leginkább?

Judit: Minden üzenetnek nagyon tudok örülni, amikor hálás anyukák nyilatkoznak arról, mennyire egyszerű a meséimmel ágyba dugni a gyerekeket. Igazából hallgatnak még felsős gyerekek is, felnőttek is, de nemrég kaptam egy levelet egy anyukától, akinek a nem egészen két éves kislánya is az egyik mesémmel gyógyult. Persze nem a visszajelzések számítanak, mert ez a mesélhetnék belülről jön, és akkor is ezt tenném, ha nem kapnék ilyen szeretettel teli üzeneteket, de azért igen jól tudnak esni. 🙂

PMOm: Hálásan köszönjük ezt a kellemes beszélgetés, nagyon várjuk a könyvedet és sok sikert kívánunk hozzá!

Juditról itt olvashatsz még:

Juditot az alábbi felületeken tudjátok követni, elérni:

Mama Manisha Yoga Facebook oldala

Mama Manisha Yoga Youtube csatornája

Szerző: Niki

Interjú Schill Beáta doktornővel

Biztos volt már olyan érzésetek, hogy valakit...

Stílusos Nőnap a PMOM-nál

Nőnapra megszerveztük az első, de biztos, hogy...

Beszélgetés a Melletted a Helyem Egyesület vezetőjével, Nagy Líviával

Életemben először, több mint 4 éve találkoztam...

Rooms And Stories – Minden szobának története van

„Kisfiam születése előtt, a szobája tervezésekor...

Beszélgetés Kettinger Évával, a Várkert Kávézó egyik tulajdonosával

Évával úgy ismerkedtem meg, hogy a koraszülött...

Sziluett Mozgásstúdió Ágival – “Nőnek lenni jó!”

Varga Lászlóné Ági vagyok, a mosonmagyaróvári...

A gyerekek inspirálnak – LOLkashop, cukiság a köbön

Czaga Judit két kisgyermek anyukája, a Lolkashop...

Annyit visz haza mindenki, amennyit ad

Komáromi Mónikával az „első találkozásunk”...

Tolnai Orsolya a Zimma Cake megálmodója

A Zimma Cake megálmodója Tolnai Orsi mesélt...

Gyógyító mesék, versek B. Habarics Kitty tollából

Hogy kezdtem el követni Kittyt? Egy vers jött...

Judit, jógaoktató és négy kisgyermek édesanyja

Judit fiatal kora ellenére nagyon sokat...

Ági, a Barista iskola társtulajdonosa

Kincsem Ágnes a Coffee Education...

Evelin, az utazás szerelmese

Ivók-Csuhai Evelint kérdeztük, az Amazon Travel...

R.M. Ékszer tömöríti a magyar kézműves kisvállalkozásokat

Hosszú út vezetett az R.M ékszerig Rangits Márta...

Cikkek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Írd meg nekünk mely témák érdekelnek, miről olvasnál szívesen!
Share This