Jóga Világnapja alkalmából Mama Manisha gondolatai

2022.06.21 | Napi gondolat

Ma van a Jóga világnapja (06.21), a jóga éppen akkor talál Rád amikor szükséged van rá, talán meg kell érni rá, lélekben mindenképpen. A jóga világnapja alkalmából Mama Manisha Mesék és Jóga Juditot kértük meg meséljen egy kicsit, hogy jutott el mostani Önmagához a jóga segítségével, és hogyan segít gyerekeknek, felnőtteknek megismerni a jóga világát.

Olvassátok szeretettel, Namaste!

Jóga világnapja

A Jóga világnapja alkalmából mi másról is írhatnék nektek, mint magáról a jógáról? Úgy tapasztalom, hogy ennek mibenlétével a legtöbben nincsenek tisztában, ezért talán innen közelítem meg azt a témát, amiről irtó hosszasan tudnék elmélkedni. Amikor húsz évvel ezelőtt először jógáztam, már akkor is megfogott benne valami, de tiniként még nagyjából semmit nem értettem meg belőle, és bár átmozgatott, és szerettem is, hiányzott belőle a miért, és megmaradt egy sima testmozgásnak. Kicsivel később a főiskolán is ezt választottam, de a tornateremben fekvő embertömeg, és a meglehetősen tesis megközelítés valahogy megint hagyott némi kívánnivalót maga után.

Aztán a züllés évei következtek, rák, kemók, gyógyulás, és legközelebb a kismamajóga világába érkeztem vissza

Az már tetszett, ott már éreztem valami többet, jól esett, de mégis abba tudtam hagyni, és mai szememmel nézve, kevés volt. Kipróbáltam temérdek mozgásformát a kisgyermekeim mellett: zumbától kezdve, HIIT edzésekig, trambulinos edzés és aerobik, hastánc, bármi jöhetett, amit a neten találtam, hogy ne kelljen kimozdulnom. Aztán szembejött velem egy jógaoktató videója, divatos szóval egy influenszernek látszó hölgy, és nem bírtam ki, hogy ne kattintsak rá, mert egy annyira lehetetlenül csinos, szőke cicalány tekergőzött benne, hogy nem tudtam eldönteni, mi köze lehet neki a jógához. Konkrétan kiröhögtem a valószerűtlensége miatt, de már csak azértis adtam neki esélyt. Ott változott meg minden. Nagyjából a harmadik napom már éreztem, hogy teljesen magával ragadott, és azt is, hogy az egész, a jóga, mennyire nem csak a mozgás, és mennyire nem sport. Jó hosszú ideig minden áldott nap alig vártam, hogy találjak időt a gyakorlásra, és hogy közben mélyre, mélyebbre menjek. Felszabadított, kiforgatott, segített önmagammá válni, és megküzdeni számtalan nehéz élethelyzettel.

Úgy éreztem, hogy hazaérkeztem, hogy választ kapok a kérdéseimre

Ezután már egyenes út vezetett a jógaoktatói képzésre, ahol pedig ráébredtem, hogy ennek nem ezzel lesz vége. Mert bizony, ha egyszer megérted, megérzed, akkor fejlődni szeretnél tovább. Kiturkálni a szennyest, felszabadulni. Amikor pedig innen nézel rá, akkor egyértelmű, hogy a jóga egy életszemlélet, életforma, egy többezeréves tanításokon alapuló út. Nem vallás, nem egyház, nincsenek dogmák. Csak te vagy, és minden, ami a matracodon történik, az éppen az, ami az élethelyzetedben is. Nincsenek titkok. Ha tele van a hátizsákod a rossz programokkal, negatív érzésekkel, sérelmekkel, félelmekkel, és még sorolhatnám, akkor azok mennek veled a matracra is. Amikor itt elindulsz, az az áhított fogyás, meg testközpontúság a semmibe vész, mert nem ez a lényeg. A szép test csak mellékhatás, nem cél. Valahogy itt bukik meg minden ilyen irányú eltökéltség. Sokan humorizálnak vele, hogy egy háton fekvéstől mégis hogyan fogsz lefogyni? Sehogy. Nem a hullapóz fog lefogyasztani.

A jóga mindenkié kortól, nemtől, súlytól, erőnléttől függetlenül

Amikor valaki belekóstol abba, amiről a jóga szól, teljesen természetessé válik, hogy a testmozgás fontos, és a test, mint ahogy a szellemi és a lelki jóllét is elengedhetetlen. Ebből a háromból mindre szükség van. Nem lehet csak a testre koncentrálni. Ezért olyan döbbenetes számomra az, hogy tucatnyi jógaoktató tart olyan órákat, ahol kizárólag a testen van a fókusz, és a többi, mintha nem is létezne. Ez nem helyes, és főleg nincs köze ahhoz, amit a jóga tanít. Ezért lenne hangsúlyozottan fontos, hogy ha megszületik az igény egy jógaóra kipróbálására, akkor ne ítélkezzünk, mert könnyen megtörténhet, hogy a nemtetszést csupán a nem jó oktató okozta, és nem maga a jóga. Ami pedig még nagyobb akadályt jelent, hogy azt hisszük, ez csak azoknak való, akik hajlékonyak, csinosak. Ez a legkomolyabb tévhit. A jóga mindenkié, és kortól, nemtől, súlytól, erőnléttől függetlenül egytől-egyig mindenkinek ugyanazt adja. Lehetőséget a teljes életre.

Úgyhogy a jóga világnapjára mi mást is kívánhatnék nektek, kedves olvasók, mint hogy találjátok meg azt az oktatót, aki át tudja nektek adni mindazt a csodát, amit ez az életforma jelent. Lehet, hogy ki kell próbálnotok nyolcat, tízet, de ha egyszer megvan, akkor majd tudni fogod, hogy mennyire megérte, és hogy éppen akkor érkezik ez meg az életedbe, amikor készen állsz rá.

Namaste, Mama Manisha

Koraszülöttek világnapja november 17.

Mint "volt koraszülött baba" anyukája, már 5....

Pink október

 Örülök, hogy egyre több platformon...

Lombik különösebb testi gondok nélkül

Egyik nap ahogy tettem vettem otthon, ment a...

Kezdjük az iskolát! Kezdjük az iskolát?

Napjainkat sőt heteinket egy elég komoly dolog...

A koraszülöttek világnapja utáni napok…

November 17-ét rengeteg készülődés, érdekes...

November 17. koraszülöttek napja

Azt gondolom, hogy akit nem érint a koraszülés,...

Ünnepelni kell, ünnepelni jó

2021.02.04. a PMOm első posztja a facebookon,...

EgyedülAnya nyaral

Igen, nyaraltunk! Nem, nem a klasszikus...

Milyen egy konzultáció egy lakberendezőnél?

Vannak különböző szakmák/szakterületek, amik...

Bevált tippek, ha gyerekkel utaztok

Sokan azt gondolják gyerekekkel utazni maga a...

Mi az, amit semmiképpen ne hagyjuk otthon az utazásunk során!

Evelin hosszú évek tapasztalatával rendelkezik,...

Ijesztően éles emlékek (Szülésem története II.)

Ijesztően éles emlékek, szagok jöttek elő a...

Szülésem története

Minden édesanyának van egy szüléstörténete,...

A széppel megajándékozok mást, és magamat is!

Elkészültek a PMOm kívánság zsineges...

Cikkek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Írd meg nekünk mely témák érdekelnek, miről olvasnál szívesen!
Share This