Mi az, amit semmiképpen ne hagyjuk otthon az utazásunk során!

2021.06.19 | Napi gondolat

Evelin hosszú évek tapasztalatával rendelkezik, ha utazásról van szó, róla szóló cikkünket itt olvashatjátok. Indulás előtt érdemes az általa leírt tippeket átnézni, saját utazó listát készíteni.

Az alábbiakat indulás előtt akár több héttel ellenőrizzétek, illetve szerezzük be, és írjunk róluk egy listát, hogy az indulás előtti napon biztosak lehessünk benne, hogy semmi nem marad otthon. Nekem volt több utazó listám. A legutóbbi, amit használok már kb. 4 éves. A kislányom első utazása során írtam egy újat. Elég rongyos és már sok minden nem is szükséges, ami a listán szerepel, de mindig ezzel készítem össze az utazásra a bőröndöket😊, így tuti biztos, hogy nem marad itthon semmi! Rutinos utazók vagyunk, de a lista mindig jól jön.

Első és legfontosabb: utazási okmányok, útlevelek, voucherek 

Elég nagy baj, ha a repülőtéren derül ki, hogy lejárt az útleveled, vagy hogy otthon hagytad… Legjobb, ha fénymásolatot is készítesz az útlevélről, így elég azt magadnál hordani majd a kirándulások során, az eredeti pedig pihenhet a széfben. Nagyon fontos, hogy amit viszel magaddal úti okmányt az a név szerepeljen a foglalásban/repülőjegyen is. És a mostani helyzetben van egy új barátunk, aminek mindig nálunk kell, hogy legyen a védettségi kártyánk. Nagyon fontos, hogy a kis fehér papírra is szükség van és nemcsak magyar, hanem angol nyelven is kiállítva. Ezt a nyomtatványt, ahol oltottak vagy a háziorvos is ki tudja tölteni. Sok országba még teszttel lehet beutazni, viszont, ha megvan a védettségi kártyánk, akkor már nincs kötelező karantén a hazaérkezés után. Érdemes azt is leellenőrizni, hogy jól szerepelnek-e az adatok a kártyán és papíron.
Nekem személy szerint, amikor mentem a második oltásra már igényeltem, hogy az angol verzió is meglegyen és kétszer kellett újra kitölteniük, mert elírták a nevemet.

Egy másik mostanság mindig velünk lévő tárgy a maszkunk

E nélkül nem szállhatunk fel a repülőre sem. Az új szabályok szerint a legtöbb esetben csak az FFP2 típusú maszkot fogadják el.

Fontos, hogy a szokásos gyógyszerek, mint fejfájás csillapító, gyomorbántalmak elleni gyógyszerek, ne maradjanak otthon. Amennyiben gyermekkel utazunk, lázcsillapító mindenképpen legyen. Taknyosságra nem szükséges semmi. Amennyiben tengerpart az úti cél, a megérkezés után egy két nappal már kutya baja a gyermeknek, a jó sós tengeri levegő kitisztítja a légutakat. Max, akkor lehet baj, ha medence vizet nyel a gyermek, erre érdemes figyelni és megtanítani őket minél korábban, hogy pancsoljanak a vízben! Érdemes azért fertőtlenítőt, sebkezelőt is vinni, ha netán kisebb baleset történne velük.


Naptej, legalább 30 faktoros, de az sem baj, ha egy 50-eset is visztek

Ez utóbbi akkor jön majd igazán jól, ha már sikerült is leégni, mert a 30-assal sem kentétek magatokat), ezen kívül napozás utáni balzsam, kalap, napszemüveg a trópusi napsugarak ellen. Gyermekeknek UV ruhát is érdemes vinni, így még nagyobb biztonságban tudnak pancsolni és élvezni a nyaralás minden percét!

Fényképezőgép! Kevés nélkülözhetetlenebb dolog van, ráadásul kicsit költséges pótolni… Érdemes extra memóriakártyát is bekészíteni! Viszont a mai világban már a legtöbben csak a telefonjukkal fotóznak, de azért akadnak, akik még viszik magukkal a szuper kis masinájukat.


Biztosítási kötvény a biztosító éjjel-nappal hívható telefonszámával!

Ez egy nagyon fontos dokumentum, ami nélkül korábban sem, de most végképp nem szabad útnak indulni. Ráadásul a mostani biztosítások már covidra is biztosítanak és ha van még olyan célterület, ahova tesztet kérnek a beutazáshoz és netán indulás előtt pozitív lenne, akkor arra is fizet a biztosító, ha nem tud elutazni az illető.

A biztosítóktól ráadásul bármikor kérhetsz segítséget. A nap 24 órájában magyar nyelven állnak a rendelkezésedre.
Baleset, betegség esetén elirányítanak abba a kórházba, ahol azonnali ellátást kapsz
Sok más ügyben is számíthatsz rá például ha elveszíted az útleveled, ellopják a holmidat, vagy megsérül esetleg elvész a poggyászod.
Autódra is köthetsz úgynevezett gépjármű asszisztencia biztosítást, mely téríti az esetleges helyszíni hibajavításból, tárolásból, szervizből való haza szállításból, keletkező költségeidet. Sőt akár szállás- és bérautó költséget, valamint telefonköltséget is fedezhet. Mindig olvasd át figyelmesen a tájékoztatót. Különösképp azokra a pontokra, hogy mire nem terjed ki az adott biztosítási konstrukció. Ilyenek például a sporteszközökre és az autó asszisztenciára vonatkozó biztosítások. Ezeket valószínűleg külön kell megkötni.

Néhány biztosító bizonyos életkor felett extra díjat számol fel (65-75 év).
Arról is érdemes tájékozódni, hogy bizonyos káresemények bekövetkezésekor milyen iratokra, dokumentumokra lehet szükséged. Egy esetleges lopásnál vagy bőrönd feltörésnél minden esetben szükség van a helyszínen felvett jegyzőkönyvre.

Ragtapasz! A külön erre az útra vásárolt csodás kis topánka biztos, hogy az odafelé úton fogja feltörni a lábadat…😊

Ha tengerpart a cél, egy pótfürdőruha nagy szolgálatot tehet, amikor a másik nem akar másnapra megszáradni. Vagy elszakad…

Kézipoggyászban legyen váltás fehérnemű


A kézipoggyászodban legyen becsomagolva egy váltás fehérnemű és egy, a célállomás időjárásának megfelelő váltás ruha, ha esetleg a bőrönd később érkezne meg 1-2 nappal, ne legyél bajban. Érdemes a fürdőruhát is a kézipoggyászba tenni. És ha már poggyász: semmilyen értékes és/vagy elektronikus dolgot, kütyüt (ékszert, pénzt, fényképezőgépet, laptopot, tabletet, epilátort, de még töltőt se) csomagoljatok a bőröndbe! Amennyiben külföldön lesz az esküvőtök a mennyasszonyi ruhát és minden fontos esküvővel kapcsolatos iratot a kézipoggyászba rakjatok!

Ha gyerekkel utaztok érdemes elolvasnotok az alábbi tippeket is:

Szerző: Ivók-Csuhai Evelin (Irodavezető, Esküvői és Utazási Tanácsadó, Amazon Travel Utazási Iroda )

https://www.amazontravel.hu/

https://alomeskuvokulfoldon.hu/

Álomesküvő Külföldön Facebook oldala

Amazon Travel Facebook oldala

Álomesküvő Külföldön Instragram oldala

Amazon Travel Instragram oldala

Koraszülöttek világnapja november 17.

Mint "volt koraszülött baba" anyukája, már 5....

Pink október

 Örülök, hogy egyre több platformon...

Lombik különösebb testi gondok nélkül

Egyik nap ahogy tettem vettem otthon, ment a...

Kezdjük az iskolát! Kezdjük az iskolát?

Napjainkat sőt heteinket egy elég komoly dolog...

A koraszülöttek világnapja utáni napok…

November 17-ét rengeteg készülődés, érdekes...

November 17. koraszülöttek napja

Azt gondolom, hogy akit nem érint a koraszülés,...

Jóga Világnapja alkalmából Mama Manisha gondolatai

Ma van a Jóga világnapja (06.21), a jóga éppen...

Ünnepelni kell, ünnepelni jó

2021.02.04. a PMOm első posztja a facebookon,...

EgyedülAnya nyaral

Igen, nyaraltunk! Nem, nem a klasszikus...

Milyen egy konzultáció egy lakberendezőnél?

Vannak különböző szakmák/szakterületek, amik...

Bevált tippek, ha gyerekkel utaztok

Sokan azt gondolják gyerekekkel utazni maga a...

Ijesztően éles emlékek (Szülésem története II.)

Ijesztően éles emlékek, szagok jöttek elő a...

Szülésem története

Minden édesanyának van egy szüléstörténete,...

A széppel megajándékozok mást, és magamat is!

Elkészültek a PMOm kívánság zsineges...

Cikkek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Írd meg nekünk mely témák érdekelnek, miről olvasnál szívesen!
Share This