A gyerekek nem csak kiszúrókkal szeretnek dolgozni, gyúrni, sodorni, bármikor hajlandóak. Nálunk az 5,5 éves lelkes kis szakács mellett már a 1,5 éves is besegít. Aprócska kifliket készítettek maguknak saját részre, amit végül boldogan elropogtattak.
Ezt a receptet már sokszor elkészítettem, a kisfiam első névnapjára is ezt kapta, tekintve, hogy nagy kifli rajongó volt már akkor is😊
Hozzávalók (8 db kiflihez)
35 dkg finomliszt (BL 55)
2.5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő (vagy porélesztő)
2.5 dkg vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 ek tej ( a kenéshez)
Nekem most porélesztő nem volt itthon, és ráadásul élesztő is csak a fagyasztóban (ezt a tippet anyukámtól kaptam, lefagyasztható az élesztő, ezáltal az élettartama meghosszabbítható, nem kell teljesen felengednie miután kivettük a fagyasztóból, a szokásos módon kell felhasználni).
A kevés meleg tejben egy kis cukor társaságában felfuttam a élesztőt. A lisztet, sót, vajat összegyúrtam, hozzátettem a élesztős tejet, valamint a maradék tejet, jól összedolgoztam őket, picit ragacsos a tészta, de ha továbbgyúrjuk megfelelő állagú lesz, kevés lisztet lehet hozzáadni, ha nem múlik a ragacsos állag.
Ha a tészta elkészült két részre osztjuk, majd kör alakúra nyújtjuk és 4 felé vágjuk. Négy darab háromszöget kapunk, ezt még nyújtsuk meg kicsit, legyen vékony, melyet a hosszabbik oldalával kezdve szépen feltekerünk és kifli alakúra formázzuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, vagy vajjal kikent és lisztezett tepsibe.
200 fokra előmeleített sütő aljába tegyünk vizet, hogy megfelelő legyen a páratartalom a sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük őket. Érdemes figyelni őket, kellemes aranybarna színűek legyenek.
Nagyon finom lesz, isteni ahogy vaj elolvad a friss meleg kiflin, a gyerekek is elégedetten ették munkájuk gyümölcsét.
Jó étvágyat!